Actie: tot zondag 23.59 uur = tot 30% + Volumekorting

Hoe werk je veilig met elektriciteit?

Voor het uitvoeren van elektrawerkzaamheden in huis schakelen veel woningbezitters een elektricien in. Een elektricien beschikt over de benodigde kennis en ervaring om dergelijke klussen tot een goed einde te brengen. Er zijn echter ook klussen die u relatief eenvoudig zelf uit zou kunnen voeren. Denk bijvoorbeeld aan het aansluiten van een stopcontact, of het ophangen van de verlichting. Voor het ophangen van de verlichting heeft u een aansluitpunt in uw plafond of meer nodig. Vaak is dit aansluitpunt al door een elektricien geplaatst. Om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken, is een veilige manier van werken essentieel. In dit artikel vertelt onze elektricien u meer over het op een veilige wijze uitvoeren van elektraklussen.

 

Het gebruik van het juiste gereedschap

Allereerst is het van groot belang, dat u over het juiste gereedschap beschikt. Voor het aansluiten van stopcontacten en lampen heeft u bijvoorbeeld een smal schroevendraaiertje nodig. In een kroonsteen zitten vaak vier kleine schroefjes die losgedraaid moeten worden, om de lamp aan te kunnen sluiten. Met deze schroefjes kunnen de draden van de lamp aan de elektrakabels boven uw plafond gekoppeld worden. Om het kroonsteentje niet kapot te maken is een klein schroevendraaiertje noodzakelijk.

 

Ook een spanningstester is een onmisbaar gereedschap voor het uitvoeren van elektrawerkzaamheden. Met een spanningstester is het mogelijk om te achterhalen of er spanning op bepaalde onderdelen staat. Wanneer dit het geval is zult u bijvoorbeeld eerst de schakelaar om moeten zetten. Vaak gaat er een klein lampje in de spanningstesten branden, als u deze tegen een onderdeel houdt. Een spanningstester is voor een paar euro in de bouwmarkt aan te schaffen. Ook goede werkhandschoenen mogen niet ontbreken om te voorkomen dat u uw handen openhaalt aan scherpe onderdelen.

 

Zorg voor een goede voorbereiding

Naast het feit dat u de beschikking moet hebben over het juiste gereedschap, is ook een goede voorbereiding essentieel. Op internet vindt u handige instructievideo’s, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe bepaalde klussen kunnen worden uitgevoerd. Het is sterk aan te raden om deze instructievideo’s vooraf te bekijken. Zo krijgt u een goed beeld van de volgorde waarin u stappen uit dient te voeren. Naast deze instructievideo’s zijn er ook complete stappenplannen op internet te vinden. Deze kunt u uitdraaien en tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden bij de hand houden. Zorg ook dat je goede schoenen aan hebt die stroom geleiden.

 

Tip: twijfelt u over uw eigen vaardigheden in het uitvoeren van bepaalde elektraklussen? Schakel in dat geval altijd een elektricien in! Zo weet u zeker dat de kans op ongelukken minimaal is.